היסטוריה

1. בשנת 1299 הסתיים שלטון הצלבנים בארץ ישראל ונעלמה 'ממלכת ירושלים' שהחזיקה מעמד 200 שנה. עם זאת, התואר 'מלך ירושלים', שהראשון להחזיק בו היה בלדווין הראשון, מלך ירושלים, המשיך לעבור בירושה, וכיום מי שמחזיק בו הוא מלך ספרד, פליפה השישי, שבין תאריו הרבים מאוד הוא גם 'מלך ירושלים'. 

2. בית הקברות היהודי בהר הזיתים הוא בית הקברות העתיק ביותר בעולם שעדיין נמצא בשימוש. יש בו קברים מימי הבית השני וככל הנראה אף קודם לכך.

3. גובהו המקורי של הכותל המערבי, חומת הר הבית שנבנתה בימי הורדוס, הוא כ-32 מטרים. הכותל בנוי מ-45 נדבכים, אך רק 28 מהם גלויים, ו-17 עדיין שקועים באדמה. למעשה, רק השליש התחתון של הקיר הנראה כיום ברחבת התפילה הוא מימי הורדוס, מעליו יש שיפוץ מימי האומיים, ששלטו בארץ במאה השמינית, ומעליו שיפוץ מוסלמי מתחילת המאה ה-20.

4. כיפת הסלע בהר הבית (המכונה גם כיפת הזהב), הניצבת במקום בו היה קודש הקודשים של בית המקדש, כלל איננה מסגד, אלא מבנה מונומנטלי. מסגד אל אקצה נמצא בקצה הר הבית, והמתפללים בו פונים לעבר מכה ומפנים את אחוריהם אל כיפת הסלע ומקום המקדש היהודי. בתקופה הצלבנית התנוסס צלב בראש הכיפה, במקום הסהר המוסלמי.

5. הזיהוי של סמל המגן דוד עם היהדות החל בימי הביניים. הדגל הראשון בעל המגן דוד הונף ככל הנראה בשנת 1354, אז העניק הקיסר קארל הרביעי ליהודי פראג את הזכות להניף דגל, והם בחרו בדגל בעל סמל המגן דוד.

6. ישראל היא המדינה היחידה בעולם שהצליחה להחיות שפה מתה ולהשתמש בה כשפה לאומית.

7. הפעם הראשונה בה הונף דגל ישראל היתה בחגיגות שלוש שנים למושבה ראשון לציון, בשנת 1885. שם הניף אותו ישראל בלקינד, מאנשי תנועת ביל"ו, אותו הכין יחד עם פאני מאירוביץ'. בלקינד מתאר את הדגל שהכין: "יריעת אריג לבנה: שתיים-שתיים רצועות של תכלת משני קצותיה דוגמת הטלית שלנו ומגן דוד של תכלת באמצע". במקביל, דווח על שימוש בדגל בעל שני פסים ומגן דוד גם במסיבה לרגל יום ההולדת ה-100 של משה מונטיפיורי, שנה קודם לכן.

8. סמל המדינה עוצב על ידי האחים מקסים וגבריאל שמיר. מקובל לחשוב כי הסמל עוצב בהשראת הפסוקים מספר זכריה, פרק ד': "ראיתי והנה מנורת זהב כולה וגֻלּה על ראשה ושבעה נרותיה עליה... ושנים זיתים עליה אחד מימין הגֻלּה ואחד על שמאלה". אך בראיון שהעניקו האחרים שמיר בשנת 1949 הם לא הזכירו כלל את הפסוק כמקור השראה עבורם.

9. נשיא המדינה הראשון, חיים וייצמן. לא חתום על מגילת העצמאות. הוא שהה באותו הזמן בארצות הברית, אך נטען כי לאחר שחזר סירב לחתום על המגילה, מאחר ושמו של ראש הממשלה בן גוריון מופיע ראשון בין החותמים, בניגוד לשאר החותמים על המגילה ששמותיהם מופיעים על פי הא'-ב'.

10. גדולי האומה וכן ראשי הממשלות, הנשיאים, יושבי ראש הכנסת ורעיותיהם, נקברים מאז קום המדינה בחלקת גדולי האומה בהר הרצל. אולם במקור, בשנות ה-30, הוחלט בקרן הקיימת לישראל, על פי הצעתו של מנחם אוסישקין, מראשי הציונות, להקים את 'הפנתיאון הלאומי', בו ייקברו מנהיגי הציונות ובהמשך המדינה, במערת ניקנור, בהר הצופים. התכנית נגנזה לאחר קום המדינה, כאשר הר הצופים הפך למובלעת ירדנית, וה'פנתיאון הלאומי' הוקם בהר הרצל. במערת ניקנור נקברו בסופו של דבר רק יהודה לייב פינסקר ומנחם אוסישקין בעצמו.

11. בשנת 1927 הוקם בחצי האי קרים בברית המועצות (כיום שטח אוקראיני הכבוש בידי רוסיה) קיבוץ בשם וויו נובה, שפירוש שמו בשפת האספרנטו 'דרך חדשה'. הקיבוץ הוקם על ידי יורדים מארץ ישראל שהתאכזבו מהציונות הקומוניסטית. בוויו נובה התקיימו חיי הקיבוץ המוכרים מארץ ישראל, כמו חדר אוכל, בית ילדים וערבי הווי ומורשת בעברית. בשנת 1935 הפך הקיבוץ לקולחוז, התיישבות חקלאית סובייטית, ובמלחמת העולם השנייה חוסל על ידי הנאצים.

12. לפני קום המדינה, היתה התלבטות כיצד תיקרא המדינה החדשה, ומלבד השם "ישראל" עלו הצעות לקרוא לה 'יהודה', 'צבר', 'ציון', ו'עבר'.

13. השם 'תל-אביב' מופיע בספר יחזקאל: "ואבוא אל הגולה תל אביב היושבים על נהר כבר" (יחזקאל ג' ט"ו), והוא ככל הנראה שמו של יישוב שהקימו גולי בבל. עם תרגום ספרו של הרצל 'אלטנוילנד', שהוא רומן אוטופי המתאר כיצד תיראה מדינת היהודים שתקום בארץ ישראל (ותיאורים רבים המופיעים בו אכן התגשמו בפועל, 50 שנה אחרי שנכתבו), שתרגום שמו מילולית הוא 'ארץ ישנה-חדשה', קרא לו מתרגם הספר, נחום סוקולוב, בשם 'תל-אביב', הלקוח מהפסוק ביחזקאל, כאשר 'תל' הוא מקום ובו עתיקות, ו'אביב' מסמל את ההתחדשות. עם קריאת שמה של תל אביב, על ידי מנחם שינקין, נלקח השם משמו של הספר, ולמעשה מן הפסוק ביחזקאל.

14. מי בנה את מגדל דוד? מפתה להניח שמגדל דוד קשור לדוד המקראי, מלך ישראל הנודע, בשל שמו של המגדל ומראהו העתיק. עם זאת, האמת קצת יותר מורכבת. המצודה העתיקה, השוכנת בסמוך לשער יפו, הייתה עדה לאינספור פרקים בהיסטוריה של ירושלים. לראשונה, נבנו באזור מספר מגדלי שמירה על ידי המלך הורדוס בימי שלטונו. לאחר מכן, הרומאים הרחיבו את המגדלים, ואחריהם, הצלבנים בנו את מה שהחריבו הרומאים, והביאו אותם לממדים הדומים למה שהם היום.
כיום, שוכן במגדל דוד מוזיאון מושקע, המספר את סיפורה של העיר לאורך הדורות - משורשיה העתיקים ועד לתקופה המודרנית.

15. בן גוריון היה בעד הגברת הילודה! הוא חוקק חוק שקבע שכל אמא שתלד עשרה ילדים ומעלה תזכה בפרס כספי.