תמיד תמהתם מה פירוש המילה או הביטוי? אז הנה כמה דוגמאות ופירושן

טנדר

במלחמת העולם הראשונה גייסו הבריטים חלק מהיהודים לגדודים יעודיים. הם היו מזרזים אותם לעלות לכלי הרכב במילים "TEN THERE" ו-"TEN THERE", (הכוונה תעלו עשרה לכל רכב). מכאן השתרש השיבוש העברי לרכב ונולד המושג - "טנדר".

ניילון

הניילון פותח בתקופת מלחמת העולם השנייה לטובת ייצור מצנחים. המוצר פותח בשני מקומות: ניו יורק שקיצורה NY ולונדון שקיצורה LON. כך נוצרה המילה NYLON.

באג

בתחום המחשוב נקראת שגיאת תכנות בשם BUG. הפעולה לתיקון נקראת DEBUGGING. מסתבר שהמקור לשם נובע מאירוע שקרה באוניברסיטת הרווארד לפני שנים, לאחר שבמחשב MARK-I התקבלו תוצאות שגויות. לאחר שפרקו את המחשב לחלקיו כדי לגלות מה מקור התקלה, הסתבר שנמצא בו חרק (באנגלית BUG) מת והוא שכנראה גרם לקצר ששיבש את התוצאות. מאז נשתמר השם לכל תקלת תכנות במחשב.

פאניקה

זהו ביטוי לבהלה והיסטריה שלא מוצדקים. במיתולוגיה היוונית מתואר האל פאן כאל שחציו אדם וחציו חיה. הוא נהג לחלל החליל בצלילים חזקים ביותר ולהבהיל את יושבי המקום. מכאן נולדה המילה.

המטבחון

ה"מטבחון" הוא כינוי לחבורה מצומצמת הפועלת לצד הקבינט ומסייעת בגיבוש הערכות ביטחוניות ומדיניות לקראת דיון חשוב. מקורה של המילה הוא במנהגה של גולדה מאיר, בתקופת כהונתה בראשות הממשלה החל ב-1969, לזמן התייעצויות שכאלה בביתה במוצאי שבת (כיום בית לוי אשכול), לקראת ישיבת הממשלה ביום שלמחרת. היות שנודע כי היא נוהגת לכבד את הבאים בעוגה שאפתה, "התבקש" הדימוי של דיון סביב השולחן במטבחה.

OO

במלחמת העולם הראשונה רצו הקצינים הבריטים לבדל עצמם מהחיילים הפשוטים, ולכן על דלתות השירותים שלהם תלו את השלט "OFFICERS ONLY" (קצינים בלבד), או בקיצור OO. מאז אומץ ה-OO כסמל לשירותים.

עשן לבן

המושג לקוח בהשאלה מתהליך הבחירה של אפיפיור חדש בכנסייה הקתולית (הנקרא קונקלווה), הנעשה בסדרה של הצבעות חשאיות. לאחר כל הצבעה נשרפים הפתקים בתנור מיוחד. לבעירה מוסיפים חומר שצובע את העשן העולה: אם לא נבחר אפיפיור - עשן שחור, וכשנבחר האפיפיור, והסכים להתמנות לתפקיד - עשן לבן.

OK

במלחמת העולם הראשונה, הבריטים היו מעבירים כל יום דיווחים מהחזית על כמות ההרוגים שלהם בקרבות, למשל: 3K פירושו היה שנהרגו 3 (K=KILLED). כשכל החיילים חזרו בשלום מהקרב, היתה מועברת ההודעה 0K שפירושו שאין הרוגים והכל טוב. עקב הדמיון בכתיבה בין המספר 0 (אפס) לאות O האנגלית - השתרש המושג OK כביטוי לכך שהכל בסדר.

טיפ

בבתי הקפה הראשונים באנגליה היו נוהגים לשים תיבת פח גדולה שעליה הכתובת TO INSURE PROMPTNESS (לשמירה על היעילות). הכתובת התיחסה לשירות המלצרים, והלקוחות היו זורקים מטבעות לתוך התיבה בתקווה שהם עוזרים לשמר את היעילות. עם הזמן את הכתובת החליפו ראשי התיבות T.I.P

פוס

המונח "פוס" משמעותו - עצור משחק. זה ביטוי שאין ילד שלא השתמש בו בילדותו.המונח מגיע משיבוש של המילה האנגלית PAUSE שמשמעותה עצירה. מהמילה הזו נוצר השיבוש "פוס" כמו שיבושים רבים אחרים שנולדו בתקופת המנדט הבריטי.

פיל לבן

מקור הביטוי במזרח הרחוק. פילים לבנים (לבקנים) נחשבו בזמנו לקדושים עקב נדירותם, ואסור היה להעסיקם בעבודות פרך כמו פילים רגילים. אחזקה של פיל הייתה יקרה מאד ומי שהחזיק פיל לבן השקיע בו כסף רב ולא קיבל שום תמורה. מכאן בא המושג המסמל פרויקט שהושקע בו רבות וכעת עומד ללא שימוש.

מלח מים

מקור הביטוי בתקופה קדומה. כשהתגלה קן דבורים בבית, המדביר היה מגיע על חמור ומבזיק מלח ומים על הקן. מאז השתרש הביטוי כתגובה למראה דבורים וצרעות.

לא לשפוך את התינוק עם המים

בימים עברו, היו עושים אמבטיה גדולה מלאה במים חמים בסדר הזה: אדון הבית התכבד במים חמין ונקיים, אחריו כל הבנים והגברים האחרים, אחריהם הנשים, ולבסוף הילדים, כשהאחרונים היו התינוקות. בשלב זה המים היו כבר כל כך מעופשים, שאפשר היה לאבד בהם למעשה את התינוק - כי בקושי ראו משהו. וכך נוצר הביטוי

הנשיקה של הלחם

הביטוי מתייחס לקצה של כיכר הלחם, ומקורו מהמצב בו כיכר לחם אחת נדבקת לשנייה בזמן האפייה. זה כאילו ששתי כיכרות נושקות זו לזו.

לשכב על הגדר

משמעות הביטוי - הקרבה למען הזולת. מקור הביטוי הוא בפעולתם של שלושה לוחמים במלחמת ששת הימים. בשלושת המקרים נשכבו החיילים על גדר בעת קרב וחבריהם ללחימה עברו על גבם. המקרה הראשון התרחש ב-6 ביוני 1967, במהלך קרב אום-כתף. עזרא וישניא, חייל בחטיבת הנח"ל, נפצע בשתי רגליו מ-6 כדורים במספר צרורות. על אף פצעיו, גרר את עצמו ונשכב על גדר התיל, וצעק לחבריו: "דירכו עלי ועברו". אנשי הפלוגה עברו עליו לתוך המתחם ורק לאחר מכן נחבש ופונה. לאחר המלחמה קיבל וישניא צל"ש על פועלו.

צו 8

בחוק שירות הבטחון מ-1949 מופיע "סעיף 8" המאפשר לשר הבטחון, "אם משוכנע שביטחון המדינה מחייב זאת" לקרוא בצו ל"שירות מיוחד" בסדיר או במילואים, "במקום ובזמן שנקבעו בצו, ולשרת כל זמן שהצו יעמוד בתוקפו". ברבות הימים שונה סעיף 8 לסעיף 34, אבל המושג "צו 8" תופס עד היום לתיאור גיוס חירום.